3
Nov

Recept za čobanac za 30 osoba

   Posted by: admin   in recepti

Sastojci za čobanac:

(za 30 osoba)

  • 5 kg junećeg čistog mesa ( od buta, naravno junećeg)
  • 4 kg svinjskog čistog mesa ( bez kostiju i puno masnoće )
  • 1,5 – 2 kg svinjskih nogica
  • 2 kg janjetine ( bilo bi dobro od rebara )
  • 1,5 – 2 kg crvenog luka ( dobar je onaj koji dobro peče za oči )
  • Sitno mljevena crvena paprika ( slatka i ljuta )
  • Sol (po potrebi/ukusu)
  • Vegeta i to maksimalno dvije žlice

Priprema čobanca:

Prvo morate u nabavku gore navedenih sastojaka za koji vam je potreban novac ili brze i spretne noge. Meso je potrebno izrezati na kockice veličine 2,5-3 cm a svinjske nogice na 6 jednakih dijelova. Janjeća rebra nemojte previše sitno izrezati, da se ne bi dogodile samo kosti od janjeta. Luk očistite i sitno ga izrežite ili mikserom izmiksate, moja preporuka rezati luk nožem što sitnije. Kod rezanja mesa sortirajte posebno junetinu, svinjetinu, nogice, janjetinu u odvojene zdjelice. Kada ste to napravili sjednite i nešto popijte. Nakon jednog pića valja pripremiti dovoljno drva za tri sata dobre vatre.
Prvo u kotlić stavite sav luk i nogice, vode sipajte samo da prekrije nogice i možete početi. Na jakoj vatri tako da cijelo vrijeme voda kljuća, dvadesetak minuta dinstajte luk i nogice, možete staviti tada i dvije žlice vegete. Nakon toga u kotlić stavite svu junetinu i jagnjetinu, dolijte vode da prekrije meso i kuhajte tako još pola sata. Tada dodajte svinjetinu i vode dovoljno da je ne treba dodavati do kraja kuhanja. Sada možete polako krenuti sa dodavanjem paprike slatke i ljute po želji. Čobanac solite u zadnjem satu kuhanja.

Dobro je znati:

U čobanac nikada ne doljevajte vruću vodu već samo hladnu, da vam se meso ne raspadne, isto tako i ne stavljajte pre rano sol zbog istog razloga. Čobanac se mora kuhati na stalnoj jakoj vatri tako da cijelo vrijeme ključa, to vam daje potrebitu gustoću. Isto tako ne treba pretjerivati sa velikom količinom paprike jer se dogodi da zbog dugog kuhanja paprika postane lagano gorka.

Autor recepta: Samurajx

Tags: , , , , , , , ,

This entry was posted on Monday, November 3rd, 2008 at 3:31 pm and is filed under recepti. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.